Rum kent drie hoofdstijlen: de Engelse, Franse en Spaanse stijl. Deze stijlen hebben bepaalde kenmerken, maar zijn geen definitie. Het zijn eerder aanknopingspunten die je een beter beeld kunnen geven van het soort Rum dat je gaat drinken. In deze post gaan we dieper in op de Engelse stijl.
De Engelse stijl kan aanzien worden als de originele vorm waarin Rum ooit op de markt is gekomen. Eigenlijk spreken we pas van een Engelse stijl sinds er ook een Franse stijl opdook. Engelse stijl Rum gebruikt dan ook meer traditionele methoden om Rum te stoken. Methoden die vaak doen denken aan hoe klassieke sterke dranken gestookt werden. De Engelse stijl is intussen ook geëvolueerd en sommige methodes zijn gemoderniseerd, waardoor de stijl definiëren op basis van enkel de gebruikte methodes een vergissing zou zijn. De kenmerken van Engelse stijl Rum zijn wel steeds het gevolg van hoe de productie plaatsvind, en dus is het belangrijk beiden te belichten.
Smaken en kleuren
Engelse stijl Rum is meestal complex en droog. Je kan er steeds een hele resem smaken in ontdekken en elke aanwezige zoete smaak is er enkel als een smaak, en niet omdat er suikers toegevoegd zijn. Engelse stijl Rum zit ook meestal in het spectrum van de 'baking spices'. Smaken die je laten denken aan gebak, zoals vanille, gember, karamel, kaneel, enz. nemen meestal de bovenhand en gaan in sommige gevallen gepaard met een funky fruitige smaak of een donkere tabakssmaak. Meestal wordt deze Rum ook gerijpt, en meestal gebeurt dit op gebrande ex-bourbon vaten, waardoor er een diepdonkere kleur kan ontstaan en er houttoetsen kunnen doorkomen bij het degusteren. Deze Rums worden meestal als zwaar en complex beschouwd waardoor de beginnende drinker wel eens kan afhaken. Naarmate je meer Rum gaat proeven zal je meer appreciatie krijgen voor deze stijl Rum.
Fermentatie
Engelse stijl Rum haalt veel van zijn smaak nog steeds uit de gebruikte melasse. Je zal dan ook merken dat veel Engelse stijl Rums nog steeds uitpakken met een 'Single Estate' label. Zo kunnen ze meer spelen op de kwaliteit en herkomst van de melasse. Engelse stijl Rums maken ook meestal een lange fermentatieperiode mee waarbij het alcoholpercentage kan stijgen tot meer den 14%. Soms wordt de fermentatie een handje geholpen door extra suiker toe te voegen zoals bij Bayou Rum of door te 'dunderen' zoals vaak gebeurt bij Jamaicaanse Rum. De lange fermentatie zorgt ervoor dat het distillatie proces op een lagere temperatuur kan plaatsvinden, en dat zorgt er dan weer voor dat meer van de smaak van melasse zijn weg gaat vinden naar het eindproduct.
Distillatie
Distillatie van Engelse stijl Rum gebeurde vroeger uitsluitend met een zogenaamde pot still. Een eenvoudig toestel waarbij je de gefermenteerde melasse in een pot opwarmt tot er verdamping optreed. Via een zwanenhals gaat de alcohol condenseren en dan gaat deze door een serpentine die door water gekoeld wordt. Dit proces moet meerdere malen herhaald worden om een voldoende hoog alcoholgehalte te behalen. Een eerste 'run' gaat het alcoholgehalte opkrikken naar ongeveer 40%, een tweede zal rond de 70% schommelen. Dit proces zorgt voor het behoud van enorm veel smaak, maar is heel arbeidsintensief.
Vandaag zijn er nog enkele producenten die een pot still gebruiken, maar het merendeel van de stokers gebruikt nu een column still. Dit apparaat zorgt ervoor dat je in een en dezelfde 'run' een voldoende hoog alcoholpercentage kan behalen. Meestal worden dit soort stills gebruikt om hoge percentages te halen (tot 99%) in de productie van Gin en Vodka, maar door het proces goed te controleren kan je met moderne stills het alcoholpercentage en dus ook het smaakverlies beperken. In sommige gevallen zal de blender een deel pot still en een deel column still proberen samen te voegen om de smaak te verrijken waar nodig.
Rijping
Engelse stijl Rum kan gerijpt worden, maar dat is niet altijd het geval. In tegenstelling tot wat velen beweren is het rijpen op vat geen essentieel deel van een Engelse stijl Rum. Wat wel zo is, is dat een rijping van Engelse stijl Rum een enorm smaakvol resultaat oplevert, en dat het authenticiteit gaat toevoegen aan een toch al lekkere drank. Rijping gaat ook een mooie kleur geven aan de Rum wat de drink- en kwaliteitservaring verbetert. De meeste Engelse stijl Rums worden gerijpt op ex-bourbon vaten of op nieuwe vaten van Amerikaanse eik. Bijna altijd worden de vaten gebrand om extra smaak en kleur te geven. In sommige gevallen wordt er een extra rijping voorzien op Whisky of Sherry vaten. Deze extra rijping kan een finish zijn van enkele maanden, maar ook een volwaardige rijping van enkele jaren.
Sommige Rums worden gerijpt op een klassieke manier en naderhand geblend, maar ook de Spaanse Solera methode wordt toegepast in het rijpingsproces.
Afkomst
Engelse stijl Rum wordt soms gelinkt aan de afkomst van de Rum. Hoewel dit in sommige gevallen wel klopt, is dat geen voorwaarde en kan het zelfs voor enige verwarring zorgen. Dos Maderas bijvoorbeeld is een Engelse stijl Rum uit Spanje.
Conclusie
Wie op zoek gaat naar een authentieke smaak en wie graag een ruwere Rum drinkt die soms wat scherpe kantjes kan hebben, die zal zeker zijn gading vinden in Engelse stijl Rum. Sommige stokers proberen de Rum wat toegankelijker te maken omdat ze de concurrentie met de meer verfijnde Spaanse stijl willen aangaan, anderen gooien het over een andere boeg en omarmen juist het ruwere dat soms laat denken aan de originele 'Navy Rum'. Wil je meer te weten komen over deze stijl, dan kan je steeds deelnemen aan onze 'Rule Britannia' tasting waarbij we enkele typische Engelse stijl Rums ontdekken.
Comentarios