Vandaag kennen we Jamaica als de geboorteplaats van Reggae en Rastafari. Toch heeft dit prachtige eiland veel meer te bieden: een rijke geschiedenis en een specifieke stijl Rum.
Xaymaca
Xaymaca was de eerste naam van het eiland. Lokale Zuid-Amerikaanse stammen noemden het eiland hun thuis en leidden een vreedzaam bestaan tot wanneer de Cariben, een kannibalistisch volk, rond 1400 de rust kwamen verstoren. Lang hebben de Cariben niet kunnen genieten van hun overheersing, want niet veel later kwamen de Spanjaarden langs met hun krachtige wapens: westerse ziektes en agressiviteit. Meer hierover lees je in deze post:
Het eiland heette onder de Spaanse overheersing Santiago en werd als een soort bevoorradingsstation gebruikt voor de naburige Spaanse kolonie: Cuba.
De eerste!
Tot 1655 blijft Santiago in Spaanse handen. In dat jaar nemen de Britten het eiland in en wordt Jamaica de eerste Britse kolonie die ook effectief in handen was van de Britse overheid. De Spanjaarden vluchtten naar Cuba en laten hun slaven achter met de intentie het eiland snel terug te veroveren. Deze slaven vluchtten naar de bergen en werden bekend als de Maroons.
De Britten probeerden het eiland rendabel te maken, maar stootten op een groot probleem: de Spanjaarden mochten dan wel verdreven zijn, de Britse vloot was niet krachtig genoeg om het eiland permanent te beschermen. De Britten vonden snel een oplossing door van de havenstad Port Royal een vrijhaven te maken voor Kapers. Deze Kapers kregen van de Britse kroon de toelating Spaanse schepen te plunderen, waardoor de Spanjaarden verzwakt waren en de Britten schone handen behielden. Een heel bekende, maar ook enorm wrede kaper was Henry Morgan, die na het verbod op piraterij onder-gouverneur werd van Jamaica. Van een carrière switch gesproken. In die hoedanigheid vocht hij brutale en enorm bloedige oorlogen uit met de Maroons. Vandaag siert hij de etiketten van Captain Morgan Rum: een van origine Jamaicaans merk.
Suiker
Suikerplantages waren, en zijn nog steeds, een belangrijke bron van inkomsten op Jamaica. Iedereen die het zich kon permitteren investeerde in het eiland door een plantage op te richten en slaven aan te kopen om op de plantages te werken. Suiker was destijds een gegeerd handelsmiddel, de prijs van suiker was bijna even hoog als de prijs van van goud!
De oudste plantages zal je dan ook op Jamaica kunnen vinden. Appleton Estate, bijvoorbeeld, dateert van 1655: het jaar dat de Engelsen het eiland veroverden op de Spanjaarden.
Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ook de Rum productie hier snel op gang kwam. Enkele van de meest bekende Engelse stijl Rum merken komen hiervandaan. Toch is er iets wat Jamaicaanse Rum uniek maakt.
Dunder en bliksem!
Op Jamaica gebruiken ze een techniek genaamd 'Dundering'. Dunder is de naam van het overblijfsel na de distillatie van melasse. Dit goedje kan gevaarlijk worden voor de omgeving, aangezien het sterke ammoniak geuren kan afgeven na lange blootstelling aan de open lucht. Het veilig verwerken van dunder is vandaag een groot probleem voor de productie van Rum. Op Jamaica wordt een deel van de dunder, welke nog niet is blootgesteld aan de open lucht, aan de volgende fermentatieronde toegevoegd. Door dit op een gecontroleerde manier te doen kan je de fermentatie versnellen en 'esters' aanmaken. Esters geven een rijkere, meer florale toets aan Rum. Esters zijn ook een belangrijk bestanddeel van parfum. De Jamaicaanse Rum producenten zijn dan ook een belangrijke leverancier van esters voor de parfum-industrie.
Rum uit Jamaica is rijk aan esters en kan onmiddellijk herkend worden aan zijn typische smaak. Wel opletten: koop nooit blindelings een Rum uit Jamaica. De speciale smaak wordt vaak omschreven als 'Funky'. De reden: mensen kunnen nooit echt thuisbrengen waar Jamaicaanse Rum nu echt naar smaakt. Voor de ene persoon bloemen, voor de anderen kruiden, voor nog anderen verbrande rubber... Alles hangt af van je smaakpatroon, wees dus voorzichtig en kies ervoor om deze stijl Rum eerst even te proeven. Bij The Siren's Cove kan je al onze Rums proeven voor aankoop om een miskoop te vermijden.
Enkele bekende merken:
J Wray and Nephew: waarschijnlijk de grootste producent van Rum in Jamaica. Deze producent is eigendom van de Campari Group en heeft, naast zijn eigen merk, ook Appleton Estate in handen.
Appleton Estate: een bekende producent van Rum en vooral gelauwerd vanwege het feit dat Appleton Estate een eigen 'terroir' heeft en zo de smaak beter kan controleren. Het grootste lof krijgen ze evenwel omdat ze de eerste vrouwelijke masterblender ter wereld in dienst hebben: Dr. Joy Spence.
Blackwell: Blackwell is een merk van Rum van Chris Blackwell en is vooral bekend vanwege de connectie met James Bond. De Rum zelf wordt geblend door J Wray and Nephew.
Hampden Estate: deze onafhankelijke producent is gekend voor zijn kleinere en artisanale productie van traditionele Jamaicaanse Rum.
Smith and Cross: Smith and Cross is een Engelse bottelaar uit Londen, maar gebruikt uitsluitend Jamaicaanse Rum voor zijn blend. Ze bieden slechts één variëteit aan van 57% ABV. Deze Rum is een must-have voor liefhebbers van (vooral) Tiki cocktails.
Klik hier om ons aanbod aan Jamaicaanse Rums te ontdekken.
Conclusie
Jamaicaanse Rum is een klasse apart in de Engelse stijl. Dankzij de unieke en toch ook nog authentieke productieprocessen krijgt deze Rum een specifiek smaakprofiel dat je nergens anders terug gaat vinden. Hoewel het niet ieders smaak is, is het wel een must-have voor zowel de verzamelaar, de liefhebber als de cocktail liefhebber. Kom zeker eens proeven!
Comentarios