top of page
Foto van schrijverIdris, Your Personal Purser

Cubaanse Rum

In deze blogpost gaan we kort even Cubaanse Rum bespreken. We kennen allemaal Cubaanse Rum, of Rum die uit Cuba lijkt te komen. Cuba is dan ook de geboorteplaats van de lichte Rum. Lees verder om er meer over te weten te komen.


De roots

Matusalem Logo

Het lijkt wat raar, maar om meer te weten te komen over Cubaanse Rum moeten we eigenlijk gaan kijken bij niet-Cubaanse merken. Het belangrijkste merk daarbij: Matusalem.

Het merk Matusalem bracht de Spaanse stijl tot leven toen de broers Camp naar Santiago De Cuba trokken en er zachte Rum produceerden dankzij het gebruik van moderne productieprocessen en Solera rijping. Het duurde dan ook niet lang om andere spelers op de markt te zien verschijnen die dezelfde methoden toepasten en zo een deel van de Cubaanse Rum koek probeerden mee te pikken: Bacardí en Havana Club zijn waarschijnlijk de bekendste, maar er waren er nog enkele andere.

De zachte smaak van deze Rums zorgde voor een grotere afzetmarkt, en de nabijheid van de Verenigde Staten zorgde voor een enorm potentieel.

De hoogmis van deze Rums kwam er toen de drooglegging in de Verenigde Staten er kwam. Amerikanen vonden snel hun weg naar de vele Cubaanse bars en Cubaanse Rum vond ook zijn weg naar de USA dankzij de vele smokkelaars.

Vandaag is veel van die geschiedenis natuurlijk vergane glorie.


Viva la revolución!

De Amerikaanse liefde voor Rum bleef duren tot wanneer de grote depressie toesloeg.

Een land dat heel sterk afhankelijk is van een ander land deelt ook in de klappen als het niet goed gaat, en aangezien heel wat Cubaanse bedrijven in handen waren van Amerikanen en deze ook verantwoordelijk waren voor het belangrijkste deel van het toerisme, stortte de grote depressie ook Cuba in een donkere put. Een put die een voedingsbodem werd voor een Communistisch gedachtegoed.

Viva la revolución!

Met de Cubaanse revolutie kwam er een einde aan het kapitalisme, en dat luidde ook het einde in van veel Cubaanse Rum merken. Havana Club, Bacardí, Matusalem... Eén voor één zochten de families achter deze merken hun heil in het buitenland. De ene al wat succesvoller dan de andere, maar veel van deze merken zijn vandaag wel nog aanwezig, hetzij op een andere plaats.

Havana Club is een speciaal merk op dat gebied. De Havana Club die wij hier in Europa kunnen kopen is een samenwerking tussen de Cubaanse overheid en de Pernod Ricard groep. Het is een authentieke Cubaanse Rum, en te herkennen aan hun typische label "Republica De Cuba sello de Garantia".

In de Verenigde Staten bestaat het merk ook, maar is het merk eigendom van Bacardí, en dus ook geen echte Cubaanse Rum. De familie Arechabala, de originele oprichters van Havana Club, hadden namelijk aan Bacardí de merkrechten verkocht.

Pernod Ricard en Bacardí hebben al geruime tijd processen lopen over de kwestie.


De comeback

Santiago De Cuba

Eindigen we met een blik op de toekomst.

Cubaanse Rum was na de revolutie zo goed als verdwenen. Enkele merken bleven produceren onder leiding van de overheid, maar behalve Havana Club was er eigenlijk weinig te melden. Zeker naar export toe was er niet veel beschikbaar. Andere merken hebben daar lang van kunnen profiteren, maar daar komt langzaamaan een einde aan. De Cubaanse overheid heeft begrepen dat hun meest gekende product niet meer uit Cuba kwam en wil daar dus verandering in brengen. Ze richtte de Cuba Ron S.A. op, een overkoepelende organisatie die de export van Rum uit Cuba beheert. Ze verdelen onder andere Santiago de Cuba, Caney en Eminente. De handelspartner bij voorkeur blijft Frankrijk. Zo komen de vaten waarop Cubaanse Rum rijpt bijna altijd uit Frankrijk, en zijn het bedrijven zoals het Franse Dugas die de distributie in Europa beheren. Met die nieuwe organisatie en de toegang tot grote markten buiten de Verenigde Staten probeert Cuba terug kwalitatieve Rum uit te brengen en geld in het laatje te krijgen. Dankzij het aantrekken van veel buitenlandse en binnenlandse expertise slaagt Cuba in zijn opzet. We merken een significante stijging in de kwaliteit van hun Rums in zowel de smaak als de gepercipieerde kwaliteit door aantrekkelijke verpakkingen. Ook Havana Club volgt die trend en brengt nu de nieuwe "Iconica" uit in een nieuwe, aantrekkelijke fles.


Er staat dus een nieuwe generatie op in Cuba die dankzij Rum het isolement van het land mee helpt doorbreken.

El futuro es brillante...

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page